„Apreciez preocuparea crescândă a actorilor politici pentru votul prin corespondență și asigur opinia publică de faptul că AEP va elabora proiectul de lege privind votul prin corespondență în timp util pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele AEP, Ana Maria Pătru.
Președintele AEP a subliniat că legea votului prin corespondență va asigura accesul diasporei la vot doar dacă vor fi identificate soluții care să asigure deopotrivă „garanțiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român”.
„Consider că un astfel de proiect va asigura accesul efectiv al diasporei la vot numai sub condiția identificării unor soluții sustenabile care să îmbine garanțiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român”, a mai afirmat Ana Maria Pătru.
Ana Maria Pătru a subliniat că este necesară înregistrarea românilor din diaspora și securizarea circuitului de transmitere a corespondenței și a documentelor de vot, precum și evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.
Președintele AEP a declarat că va invita la discuții reprezentanți ai Companiei Naționale Poșta Română S.A., Companiei Naționale Imprimeria Națională S.A., precum și ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondență.
Ana Maria Pătru a mai afirmat că legea votului prin corespondență „trebuie să stabilească foarte clar atribuțiile ce vor reveni acestor instituții pentru a garanta diasporei că votul prin corespondență va fi organizat corect”.
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că PSD l-a mandatat pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii privind votul prin corespondență care să fie înaintat AEP, instituția urmând să transmită un proiect pe care trebuie un consens din partea partidelor.
Liviu Dragnea a spus, după ședința BPN al PSD, că această decizie a partidului a fost luată pentru a urgenta adoptarea cât mai rapidă a legii votului prin corespondență, altfel existând riscul ca, din nou, alegerile parlamentare să se desfășoare fără o astfel de procedură care facilitează dreptul la vot pentri diaspora.
„În privința legii votului prin corespondență. De prea mult se discută despre această lege. Poziția PSD este foarte clară, urmărim două obiective: respectarea drepturilor românilor aflați în afara granițelor țării, în special dreptul fundamental la vot și, pe de altă parte, securizarea votului. În acest sens, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost mandat să elaboreze un set de principii, să se consulte desigur cu ceilalți colegi din Parlament, pe care să le înainteze AEP care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect care să cuprindă aceste principii și ca și în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor să se întâlnească și să ia o decize politică pe forma acestei legi, a precizat Dragnea.
El a spus că sunt patru proiecte de lege depuse în Parlament pe tema votului prin corespondență și Autoritatea Electorală Permanentă nu trebuie lăsat în afara elaborării acestui proiect.
„Sunt 4 proiecte de lege depuse, două din partea puterii, două din partea opoziței. Cred că AEP nu trebuie să rămână în afara conceperii unei asemenea legi atât de importante, Nu s-a schimbat nimic, vrem să avem mult mai multă expertiză”, a menționat Dragnea.
Președintele interimar al PSD a mai spus că dorește ca acest proiect să fie adoptat cât mai repede și aceasta este rațiunea pentru care s-a luat decizia ca AEP să-l elaboreze.
„Asta este intenția: să ne mișcăm foarte repede. AEP trebuie să primească foarte rapid aceste principii, AEP trebuie să transmită într-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar în Parlament putem să adoptăm în procedură de urgență o asemnea lege, în așa fel încât ea să fie aplicabilă pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este și rațiunea pentru care am luat această decizie. Se discută de foarte multe luni și exista riscul ca din nou la alegerile parlamentare să se desfășoare fără votul prin corespondență”, a adăugat Dragnea.
Luni, ședința conducerii Comisiei de Cod Electoral condusă de liberalul Mihai Voicu a fost anulată. Biroul comisiei urma să discute despre proiectul de lege privind votul prin corespondență.
Legea trebuie adoptată cu cel puțin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneția și a Curții Constituționale.